Stary zrzędaI ujrzałem ziemię nową
Podobno las jest miejscem publicznym, do którego przyjść może każdy. Każdy, kto ma problem, każdy, kto po prostu lubi i również każdy, kto nie lubi, ale z jakiegoś względu musi. Jego dobra dostępne są dla wszystkich – kto skorzysta, to już jego pozostaje, nikt mu tego szczęścia nie zabierze.
Ale czy można odmówić prawa do tego szczęścia?
Niby się nie powinno, jednakże od pewnego czasu chodzą słuchy, że nad brzegiem jeziora przesiaduje dziwaczny, stary dziadyga. Włóczykij, mówią jedni, inni twierdzą, że bezdomny. Mężczyzna jest staruszkiem, przygarbionym, pomarszczonym, a jego siwa broda sięga prawie za obojczyk, gdyby ktoś tak zmierzył. Przesiaduje nad brzegiem jeziora i robi rzeczy, których nikt nie zdążył zauważyć, ale z pewnością są dziwaczne.
Na pewno mniej uprzejmym jest fakt, że gdy tylko zauważy przechodnia zbliżającego się do tafli wody, podnosi natychmiast awanturę i zrywa się ze stołeczka, wymachując rękami:
— To moje jezioro! – krzyczy.
Wszyscy wiedzą, że jezioro nie może być przecież jego.
Do lokalizacji powinny wejść minimum dwie osoby, maksymalna liczba postaci nie jest ograniczona. Podczas rozgrywki może, ale nie musi, dojść do pojedynku, a pomocną może okazać się wiedza z zakresu zoologii, magicyny lub umiejętność pływania i charyzmy, ale ich posiadanie nie jest wymagane.
Lokalizacja ta obarczona jest średnim poziomem ryzyka, skrywana pośród drzew tajemnica może zagrażać zdrowiu postaci, a nawet mieć wpływ na zatrucie magiczne postaci, dlatego na czas obecności postaci w lokalizacji rozwój fabularny postaci będzie zablokowany i nie powinny być rozgrywane żadne wątki po obranej przez graczy, dowolnej dacie rozpoczęcia rozgrywki.
Śmiałkowie, którzy zdecydują się wejść na teren tej lokalizacji, powinni zgłosić się niezwłocznie w temacie eventu I ujrzałem ziemię nową po wprowadzenie Mistrza Gry do nowych realiów. Od momentu pojawienia się posta z wprowadzeniem obowiązuje termin czasowy na odpis 48h na osobę. Po przekroczeniu tego czasu, do lokalizacji może wejść inna grupa postaci.