Słodki bufetNiech żyje bal
Dostępny przez cały czas trwania balu bufet, to siedlisko najrozkoszniejszych przysmaków i frykasów, które rozpalą podniebienia każdego gościa. Salonik upodobały sobie zwłaszcza dojrzałe kobiety, które plotkują, nabijając na widelczyki kawałki ciast, ciasteczek i musów, racząc się przy okazji szampanem. Poustawiane dookoła małe stoliczki pozwalają też na względnie prywatną rozmowę, chociaż należy liczyć się z faktem, że panie w pobliżu mają naprawdę dobry słuch, jak na swoje lata.
Wybór z bufetu jest dowolny, a kelnerzy chętnie opowiedzą i zaproponuję najlepsze przekąski. Jedynym ograniczeniem jest pojemność żołądka. Po wybraniu przekąski opcjonalnie można poprosić kelnera o specjalny składnik, a ten po minucie wróci z deserem uzupełnionym o tajemniczy magiczny składnik. Należy rzucić kością k100, a następnie wynik odnieść do tabeli rozpisanej w temacie magicznych wypieków, licząc po kolei od góry. Jeśli wylosowana liczba jest wyższa niż liczba pozycji, należy kontynuować liczenie od góry listy.
- Karta deserów:
- 1. Mini serniki z borówkami
Podane na małych okrągłych talerzykach z białej porcelany, przystrojone świeżymi listkami mięty. To okrągłe, drobne serniczki o kremowej barwie, zwieńczone świeżymi borówkami. Kruchy spód, połączony ze słodyczą borówek i orzeźwiającym akcentem mięty — palce lizać!
2. Tartalerki z kremem cytrynowym
Małe, złote tartalerki z jasnożółtym orzeźwiającym kremem, są ozdobione skórką limonki i podane na prostokątnych szklanych paterach. Ich intensywnie cytrynowy krem na kruchym cieście sprawia, że przekąska ma delikatny słodko-kwaśny finisz.
3. Whoopie-pie z mascarpone
Podane na talerzyku z czarnego szkła, okrągłe ciemne ciasteczka z białym kremem mascarpone w środku. Są słodkie i wilgotne, zwieńczone lekkim i kremowym wypełnieniem, rozpuszczającym intensywność czekolady i czyniącą ją lekką.
4. Trufle z syropem klonowym
Podane w małej srebrnej miseczce, ozdobione maleńkimi listkami jadalnego złota. To okrągłe trufle o błyszczącej, brązowej powierzchni, nasączone syropem klonowym, połączonym z bogatą czekoladą.
5. Panna cotta z syropem z lawendą
Delikatna biała panna cotta z fioletową dekoracją z lawendy jest podana w przezroczystym szklanym kielichu, ozdobionym kwiatem. Kremowa baza z subtelnym kwantowym aromatem ma zbalansowaną słodycz.
6. Mini Pavlova z kremem z rabarbaru
Podana na porcelanowym talerzyku w kształcie muszli, co ma podkreślić delikatność deseru. To małe, białe beziki z różowym kremem i kawałkami soczystego rabarbaru. Tworzą chrupiącą i kremową słodycz, a lekko kwaśny rabarbar uzupełnia wyjątkową kompozycję.
7. Mus czekoladowy z solonym karmelem
Warstwy głębokiej czekolady i złotego karmelu z wierzchu posypane są drobną ilością soli. Podane w eleganckich szklaneczkach, ozdobionych dodatkowym cienkim paskiem soli morskiej na brzegu, to połączenie intensywnej czekolady, gdzie słodki i słony smak tworzą bardzo złożoną, ale i elegancką paletę smaków.
8. Crème brûlée z wanilią z Nowej Anglii
Podane w niewielkich okrągłych naczyniach z porcelany, z zaznaczoną karmelizowaną powierzchnią. To gładki, kremowy deser ze złocistą skórką, który uzupełnia bogaty smak wanilii z Nowej Anglii, łącząc się z delikatną słodyczą i chrupiącą glazurą karmelu.
9. Jabłkowe rosettes z cynamonem
Podane na matowych, szarych porcelanowych talerzach, kontrastujących z kolorem deseru. To cienkie plasterki jabłuszka ułożone w kształt róży, lekko zarumienione w piekarniku. Słodko-kwaśny owoc z nutą cynamonu, upieczony do miękkości tworzy kruchą i aromatyczną przekąskę.
10. Czekoladowe fondue z owocami leśnymi
Podane w małej srebrnej miseczce z gorącą czekoladą i wyborem owoców do maczania obok, na porcelanowej tacy. To gęsta, błyszcząca czekolada, która zastyga w przeciągu chwili od zanurzenia w niej owocu. Jej głęboki smak doskonale przełamuje świeżość i kwasota akcentów owoców leśnych.
11. Eklerki z kremem jagodowym
Podane na długiej porcelanowej paterze eklerki są delikatnie oprószone cukrem pudrem. Wypełnione jagodowym kremem lekkie i puszyste ciasto ptysiowe zachwyca bogatym, słodko-kwaśnym smakiem kremu.
12. Bezy z sosem malinowym
Podane na okrągłych płaskich talerzach z białej porcelany. Każda beza podawana jest z kroplą sosu z czerwonych malin, a chrupiące białe ciasto, obleczone jest cienką warstwą malinowej glazury. Dzięki temu intensywny owocowy smak doskonale współgra z chrupkością i lekkością wypieku.
13. Ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym
Na kwadratowych talerzach z matowego szkła, ciasteczka są ułożone w estetycznym porządku. Są małe i okrągłe, z równo ułożonymi kawałkami orzechów pekan na wierzchu, lekko błyszczące od glazury z syropu klonowego. Kruche, słodzone naturalnie, tworzą doskonałe, chociaż ciężkie połączenie smaków.
14. Parfait z mascarpone i truskawkami
Podany w smukłej wysokiej szklance z warstwami kremu i owoców wyraźnie widocznymi przez szkło. Gładkie mascarpone, jasnoczerwone truskawki, a to wszystko zwieńczone bitą śmietaną, która nie rozpuści się przez długie godziny.
15. Sorbet z czarnego bzu
Podany w eleganckiej miseczce z przeźroczystego szkła. Każda porcja sorbetu jest udekorowana gałązką bzu. To gładki, lekko fioletowy deser, prezentujący się subtelnie i lekko. Jest orzeźwiający i kwiatowy, idealny do oczyszczenia podniebienia pomiędzy tańcami.